Maemo, Meego och Nokia N900

För ett par veckor sedan införskaffade jag mig en ny mobil. Min Nokia N-Gage talade för sista valsen med batteritider som var under all kritik med mera. Mitt ex har varit en trogen följeslagare som har varit med om mycket, mycket skratt pga dess utseende, speciellt när det ringer och man tar emot samtalet. Så, varför valde jag då en till Nokia, en Nokia som är betydligt bättre än den jag en gång hade? Jag tänkte så här:

1. Det är en Nokia – Jag skulle inte vilja ha något annat än en Nokia, Vill jag ha Google i min mobil? Nej. Vill jag ha en iPhone där exempelvis inte Flash funkar alls, och multitasking kommer som en nyhet? Nej.
2. Det är Linux på den – Det är alltid tilltalande med öppenhet, synd att det fortfarande är mycket som är stängt, tänker på Nokia:s drivrutiner. Ett minus är att många kända program till Linux som har blivit portade till Maemo inte är de senare versionerna, som användare av Arch så tar det lite i hjärtat.
3. Det är en kraftig mobil med många möjligheter – Det finns mycket användaren själv kan fixa till, du kan porta andra operativsystem för att därför få tillgång till fler program (Easy Debian, Android etc)
4. Tar jag det med abonnemang så blir det inte mycket att betala, per månad (i längden tjänar jag kanske inte något…)

Vad tycker jag nu då, gjorde jag en bra affär? Är jag Nöjd? Svar är ett svagt ja. Jag delar mycket av kritiken som riktas mot Nokia för dess svek mot Maemo och Nokia. Att börja koncentrera sig på ett nytt operativsystem (Meego) så här tidigt, och samtidigt inte fixa så att användare av N900 kan ta del av det nya operativsystem känns fel, men vi får testa utvecklingsversionen fram tills det slutgiltiga släppet, yey. Diskussionerna om uppdateringen av Flash och liknande bryr jag mig inte nämnvärt om, men det var inte jag som släppte Nokia som en dator, det var Nokia. Att då inte satsa på att uppdatera Flash känns som ovan nämnda, fel. Som Mobil är den dock bra, batteritiden kan diskuteras. Ringa, sätta väckarklocka, spela Harpan, skicka MMS (fMMS), skicka sms och standargrejer funkar, vilket gör att jag inte planerar att sälja den än på ett tag.

Leave a Reply